HR szakembereknek és termelési szakembereknek – egyéb vezetőknek

Üdvözlöm ezen az oldalon, melyen a HR-t a gyakorlati oldaláról próbálom megfogni.
Itt szeretnék különböző gyakorlati problémákról beszélni a HR területén, de kirándulunk a munkabiztonság és munkaegészségügy területekre is

Bejelentési kötelezettség

Bejelentési (2016 évi módosítás, határidő 2016 augusztus 31. volt…) A jogalkotó módosította a Munka Törvénykönyvének, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvénynek a rendelkezéseit, abból a célból, hogy a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló 97/71/EK irányelv módosításáról szóló 2014/67/EU irányelv rendelkezéseit a magyar jogba beillessze. Ez egy új típusú bejelentési kötelezettséget ír elő a Magyarországon munkát végző külföldi magánszemélyek esetében. Kérdésem az, hogy a mellékletben (Tax alert) szereplő előírásoknak meg tud valaki Magyarországon maradéktalanul felelni? Rendelkezésre áll az összes, bármilyen 8 napot meghaladó szerelési munkát végző külföldi dolgozó esetében a munkaszerződés, munkabér, stb…?? Ha igen, hogyan felelnek meg ennek a követelménynek? Best practice szívesen

Tovább »

Munkavállalók megtartása

Munkavállalók Mindannyian tudjuk, hogy a munkáltatói brand a vállalaton belül kezdődik. Ma már lehet gyönyörű stratégiát alkotni és marketingtechnikákat alkalmazni, az új jelentkezők azonban azzal kezdik, hogy az interneten megnézik a céghez kapcsolódó kommenteket, megjelenéseket. Ha a belső elégedettség nem megfelelő, legkésőbb az első napokban megkapják az új dolgozók a negatív „adagot”, amit később már nem vagy csak nagyon nehezen lehet változtatni. Ok, mondhatják, de a probléma ismerete még nem egyenlő a megoldással. Van egyáltalán megoldás? Nagyon sok cikket, linket lehetne ide is másolni, de kérdés az, hogy mit lehet a gyakorlatban is megvalósítani? Van egy korszakalkotó javaslatom: kérdezzük meg

Tovább »

Munkaidőkeret alkalmazása

Munkaidőkeret Kollektív megállapodással növelhető a munkaidőkeret 4 – 6 havi maximuma, ami lehetővé teszi a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül történő beosztását is. A kollektív szerződéssel elérhető 12 havi munkaidő keret vagy esetleg az elszámolási időszak alkalmazása sok előnnyel jár a rugalmasság tekintetében. Kérdés azonban az, hogy a jelen munkaerőpiaci helyzetben motiválhatóak a munkavállalók extra juttatás nélkül a munkaidőkeretben történő munkavégzésre, azaz adott esetben egy szombati munkavégzés ellenértékeként megelégszenek egy másik szabadnappal később a hét folyamán? Természetesen a törvény és a megállapodás lehetőséget ad erre, de vajon elkerülhető-e, hogy a dolgozók a lábukkal szavazzanak? Saját

Tovább »

Bejelentési kötelezettség

(2016 évi módosítás, határidő 2016 augusztus 31. volt…😊)

A jogalkotó módosította a Munka Törvénykönyvének, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvénynek a rendelkezéseit, abból a célból, hogy a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló 97/71/EK irányelv módosításáról szóló 2014/67/EU irányelv rendelkezéseit a magyar jogba beillessze. Ez egy új típusú bejelentési kötelezettséget ír elő a Magyarországon munkát végző külföldi magánszemélyek esetében.

Kérdésem az, hogy a mellékletben (Tax alert) szereplő előírásoknak meg tud valaki Magyarországon maradéktalanul felelni? Rendelkezésre áll az összes, bármilyen 8 napot meghaladó szerelési munkát végző külföldi dolgozó esetében a munkaszerződés, munkabér, stb…??

Ha igen, hogyan felelnek meg ennek a követelménynek? Best practice szívesen látott😊

Munkavállalók megtartása

Mindannyian tudjuk, hogy a munkáltatói brand a vállalaton belül kezdődik. Ma már lehet gyönyörű stratégiát alkotni és marketingtechnikákat alkalmazni, az új jelentkezők azonban azzal kezdik, hogy az interneten megnézik a céghez kapcsolódó kommenteket, megjelenéseket.

Ha a belső elégedettség nem megfelelő, legkésőbb az első napokban megkapják az új dolgozók a negatív „adagot”, amit később már nem vagy csak nagyon nehezen lehet változtatni.

Ok, mondhatják, de a probléma ismerete még nem egyenlő a megoldással. Van egyáltalán megoldás?

Nagyon sok cikket, linket lehetne ide is másolni, de kérdés az, hogy mit lehet a gyakorlatban is megvalósítani?

Van egy korszakalkotó javaslatom: kérdezzük meg őket!

Nem arra gondolok, hogy ismét végezzük el az elégedettségi felmérést, alkossunk munkacsoportokat a témák feldolgozására és feladatokat határidőkkel írjunk be a következő éves tervbe (melyek részben v. abszolút nem valósulnak meg…).

Üljünk le a hangadókkal (v. szakszervezettel) és kérdezzük meg őket. Kérdezzük meg, hogy szerintük miért jó itt dolgozni és miért lenne még jobb. Azzal a következménnyel természetesen, hogy ha valami általuk javasolt intézkedést bevezetünk, kérjük a támogatásukat és pozitív kampányukat. Egy hangadó természetesen soha nem mondja azt, amit mi szeretnénk (akkor vezető lenne… 😊), de ha már nem ellene van, hanem a semlegesnél kicsit pozitívabb a hozzáállása, máris nyertünk hatékonyságot és elégedettséget.

Van erre pozitív példátok? Vagy negatív tapasztalat? Best practice szívesen látott…😊

Munkaidőkeret alkalmazása

Kollektív megállapodással növelhető a munkaidőkeret 4 – 6 havi maximuma, ami lehetővé teszi a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül történő beosztását is.

A kollektív szerződéssel elérhető 12 havi munkaidő keret vagy esetleg az elszámolási időszak alkalmazása sok előnnyel jár a rugalmasság tekintetében.

Kérdés azonban az, hogy a jelen munkaerőpiaci helyzetben motiválhatóak a munkavállalók extra juttatás nélkül a munkaidőkeretben történő munkavégzésre, azaz adott esetben egy szombati munkavégzés ellenértékeként megelégszenek egy másik szabadnappal később a hét folyamán? Természetesen a törvény és a megállapodás lehetőséget ad erre, de vajon elkerülhető-e, hogy a dolgozók a lábukkal szavazzanak?

Saját tapasztalatom, hogy a mai helyzetben a „normál” beosztáson felüli munkavégzés csak rendkívüli munkavégzésként rendelhető el és díjazni kell azonnal, egyébként sok munkavállaló nem vállalja a megterhelést. Nem csak úgy, hogy különösen nagy erkölcsi v. anyagi kár lehetősége miatt nem vállalja a túlórát, hanem úgy is, hogy a következő lehetőségkor azonnal vált…

Ha valakinek van más irányú tapasztalata is, best practice szívesen látott😊

Aktuális témák, események HR területen

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam ultricies sem ante, at pretium augue volutpat vitae. Vestibulum orci odio, iaculis eu commodo non, lobortis nec risus. Sed lobortis rutrum pharetra. Fusce lectus velit, rhoncus nec ultrices sit amet, rhoncus at felis. Maecenas condimentum urna sapien, nec porttitor tortor pharetra id. Vestibulum ullamcorper, turpis sit amet molestie porttitor, est orci suscipit arcu, eget accumsan nisl ante sit amet odio. Donec et dolor sem. Donec vulputate ac quam et gravida. Cras in lectus est. Fusce eleifend id orci in fringilla. Vivamus rhoncus consectetur risus eget auctor. Pellentesque lobortis imperdiet est, eu pulvinar turpis porta ut. In et orci posuere, placerat sem et, lobortis sapien. Sed mattis, massa vel mollis fermentum, velit eros eleifend enim, sit amet interdum metus ante non nibh. Aenean congue purus in vulputate volutpat. Ut cursus dui vel ligula bibendum hendrerit.

[dpProEventCalendar id=”1″ type=”grid-upcoming” limit=”6″ columns=”4″]

Aktuális eseményekhez kapcsolódó kommentek, javaslatok

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nulla mollis a velit at tempor. Vivamus ultrices magna id lacus mollis lobortis. Vestibulum eu lacus malesuada, consectetur lectus sollicitudin, vehicula metus. Integer iaculis nisi sit amet metus rutrum, eget porttitor urna varius. Sed eleifend viverra tempus. Pellentesque ornare accumsan mi, eget rhoncus ex egestas at. Curabitur rutrum turpis ut metus gravida, in rhoncus mi fermentum. Aenean quis nunc finibus, fermentum mauris vitae, vehicula elit. Mauris eget luctus ante. Fusce facilisis eleifend diam, id iaculis augue ultricies et. Donec et urna tristique, facilisis diam ac, ultricies nunc. Donec in dui ex. Ut faucibus tortor eu ligula maximus eleifend.

Fórum

[wpforo]